Voorgevel Jorissenhoeve

De Jorissenhoeve

 

De boerderij met stal is gebouwd tussen 1938 en 1941 in Delftse Schoolstijl met neo-barokke elementen en staat op het terrein van de Jorissenhoeve.

 

Cultuurhistorisch van belang als voorbeeld van de sociaal economische ontwikkeling van modelboerderij op landgoederen en vanwege de zeldzame architectuur van het ontwerp.

 

De Tuinen

 

De eigenaren hebben hun passie van tuinen en historie vormgegeven op deze mooie plek, waar het lijkt of tijd heeft stilgestaan en de oude boerensfeer herleeft. Om de schoonheid van deze oase van rust met anderen te delen, stelt de familie Lambregts het landgoed open voor publiek waar van alles te zien en te beleven is.

 

Begin 2010 zijn we gestart het overwoekerde erf rondom de boerderij weer vrij te maken, zoals het vroeger lag. Groepen hoogstamfruit zijn daarna om de gehele erfbaan geplant.
Ernaast zijn oude slootjes (die er niet voor niets lagen) weer in ere hersteld en met elkaar verbonden. Het overtollige dakwater van de boerderij wordt hierheen geleid. Om er een mooie draai aan te geven is in de slootjes duurzaam folie gelegd en loopt het gras door tot in de sloot. Zuurstofbodemplanten houden het water kraakhelder.
Betonnen putringen, waar vroeger het vee uit dronk, zijn als vanouds naast de sloot geplaatst, maar nu gevuld met zand en daarop graszoden. Je kunt op de putten zitten, vanwaar je uitkijkt op de appelhaag, de kruidentuin en de bloemenhof die vanaf juni tot oktober kleurt.

 

Aan de achterkant van de boerderij stuitten we tijdens het grondwerk op een laaggelegen kuil gevuld met afval. Na de schoonmaak besloten we hier duurzaam folie in te leggen en zo ontstond de brandvijver zoals die vroeger vaak bij boerderijen lag. Ook hier om heen loopt het gras over in water, wat heel natuurlijk oogt. Leuk om te zien hoe kinderen op hun buik op het gras bij de slootjes en brandvijver liggen om kikkers en salamanders te tellen. Deze vijver wordt gevuld met het dakwater van de monumentale stal en is een bijzondere plaats geworden waar bezoekers graag even gaan zitten.

 

Vanaf de achterzijde van de vijver heb je een prachtige terugblik naar de boerderij en overzie je diverse borders. Ook is een luchtige haag geplant van Salix Nancy Saunders, waartussen je een doorkijk hebt naar de Lakenvelder koeien en kalfjes. De koeien lopen om de gehele tuin heen. Parallel aan de vijver loopt een 30 meter lange border met veel geurende rozen, heesters, bladplanten en bessen die ook in de herfst mooi is.

 

Lopen we verder de tuin in, komen we terecht in de moestuin. Hier worden diverse vergeten groenten geteeld en staan er verschillende fruitrassen.  De groenten worden biologisch geteeld, zodat deze hun puurheid behouden. Van het fruit wordt veelal confiture gemaakt. Deze confiture bevat nauwelijks suiker en is gemaakt volgens de norm.

 

Na onze moestuin vindt u de bloemenhof. Deze kleurt van juni tot oktober. Per seizoen heeft de bloemenhof verschillende charmes doordat er variatie is gemaakt in de keuze voor planten. Begin juni bloeien er veelal Engelse rozen en in september-oktober zijn er veel asters en dahlia’s te vinden.